Folyamatosan drágulhat idén a gáz

Az idén szinte hónapról-hónapra nõ majd az importgáz ára, de jó eséllyel így sem éri majd el az árfolyam a 2008-as csúcsot.

A földgáz importára folyamatosan emelkedni fog, jó eséllyel az év végéig - írja szakértõi véleményekre alapozva a Világgazdaság. A behozott gáz árának emelkedése megjelenhet majd a fogyasztói árakban is.

A magyar felhasználás jelentõs részét kitevõ, Oroszországból származó, Ukrajna felõl érkezõ gáz ára két olajtermék mediterrán piaci jegyzéseit követve erõsödik a mostani, ezer köbméterenkénti 325 dollár körüli szintrõl áprilisra 360, júliusra 380 dollárra is, sõt az év végére akár 400 dollár is lehet az árfolyam. Két évvel ezelõtt, 2008-ban az év végén 500 dollár körül volt a gázárcsúcs, ekkora kiugrásra idén nem lehet számítani.

Az idén újabb gáztároló-bõvítések indulhatnak, érdemi lépés remélhetõ a Déli Áramlat és a Nabucco elõkészítésében, beindul az FGSZ Földgázszállító gáz- és gázvezetékkapacitás-kereskedelmi platformja, a cég buzdítására pedig tovább szövik a térség országai a gázrendszereiket összekötõ hálót.