Hadüzenet az energiafalóknak

Hadat üzent az Európai Unió a túl sok áramot fogyasztó háztartási és ipari elektromos készülékeknek

Az ilyen készülékek árusítását a következõ években fokozatosan szigorítják, illetve megszüntetik. Az Európai Bizottság szerdán elfogadott intézkedései többek között a túl energiaigényes tévékészülékekre, hûtõgépekre, fagyasztószekrényekre, ipar villanymotorokra vonatkoznak.

 

A testület a szigorítás révén 2020-ig 190 terawatt kapacitás áramtermelését szeretné megtakarítani. Ez a mennyiség Svédország és Ausztria együttes évi áramfogyasztásának felel meg. Az említett lépések illeszkednek az energiahatékonyság javítását célzó uniós politikához, amelynek célja, hogy csökkentsék az áramfogyasztást, ezáltal pedig a villamos energia elõállítása során keletkezõ, az éghajlatot felmelegítõ gázok kibocsátását. Kisebb berendezésekre vonatkozó korlátozásokat az unió már korábban bejelentett.

 

Az új intézkedések értelmében a jövõben már csak a leginkább energiatakarékos (a jelenlegi szabályrendszerben A+ besorolású) hûtõgépeket és fagyasztókat lehet majd forgalmazni, a több áramot igénylõ készülékek árusítását 2010 és 2014 között fokozatosan betiltják. Hasonló stratégiát követ a jövõ évtõl kezdve az unió a tévékészülékek piacán is.