A kereslet szabhatja majd meg a földgáz árát

Túlkínálhat várható a földgáz piacon, ami csökkenti Oroszország befolyását.

Ha igaz a Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa, akkor Oroszországnak - a gázszállításokon keresztül - kevesebb lehetõsége lesz befolyásolni az európai politikát.

Az EU-n belül továbbra is vita van arról, milyen mértékben kell csökkenteni a függõséget a Gazpromtól, miközben Moszkva az állítja: megbízható energiaszállító partner kíván lenni, és igyekszik csökkenteni a bizonytalanságot azzal, hogy például Ukrajna elkerülésével, az EU-t közvetlenül elérõ vezetékeket épít.

A párizsi székhelyû Nemzetközi Energiaügynökség azt sugallja, hogy Moszkvának rugalmasabbnak és együttmûködõbbnek kell lennie a jövõben. A tendenciát erõsíti, hogy a világ országai egyre inkább a megújuló energiaforrások és az energiatakarékosság felé fordulnak.
A túlkínálat nemcsak a gazdaságát az energiaszállításokra építõ Oroszországnak, de a szintén jelentõs gáztartalékokkal rendelkezõ Katarnak és Iránnak is csapást jelent majd.

A jelentés szerint Oroszország továbbra is kiemelt szállítója lesz Európának, de az EU-nak olcsóbb alternatív forrásai is lesznek Észak-Afrikából és a Közel-Keletrõl. A klímaváltozást csökkentõ lépések nem a földgázfelhasználás növekedéséhez, hanem annak visszaeséséhez vezetnek a 2020-as évektõl - olvasható a kiszivárgott jelentésben.