Soha nem látott magasságban az olaj és földgáz árfolyamának különbözete a tengeren túlon

Kis mozgást követõen augusztus 18-án az olaj 69 dolláron állt, jóval a februári 35 dolláros lokális mélységek felett. A földgáz árfolyama viszont újabb hét éves mélységekbe esett a napokban.

Miközben az olaj árfolyama az elmúlt hetekben a 70 dolláros szintek közelében billegett, a földgáz árfolyama folyamatos lecsorgást mutatott. Az árfolyam egészen a 3.1 dollár/brit hõegységes szintig esett New Yorkban, amire utoljára 2002. augusztusban volt példa.

A földgáz piaca a keresleti oldal gyengesége miatt szenved. Az év elsõ öt hónapjában a tavalyi bázishoz képest az ipari felhasználók felõl 13%-kal kevesebb igény mutatkozott a gáz iránt. Ennek köszönhetõen Amerikában a készletek mostanra 20%-kal vannak az öt éves átlag felett, és ami fontosabb, hogy az ilyenkor megszokott szinteket is meghaladják.

Mindezek hatására az alapvetõen együttmozgó földgáz és olaj ára elkezdett egyre jobban távolodni egymástól. Az olajár 21%-os mértékben van a földgáz ára felett, amire a földgáz kontraktusok 1990-es indulása óta nem volt eddig példa.