Különleges földgázkészlet létrehozásáról rendelkezett a kormány

A kormány júliusban különleges földgázkészlet beszerzéséről döntött. A gázkészletet létrehozására Magyarország Kormánya a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetséget (MSZKSZ) bízta meg. A készlet várható mennyisége 7 811 000 MWh, amelyt a szövetség a biztonsági készlettől elkülönítetten tart majd nyilván.

Tájékoztatom Önt, hogy a különleges földgázkészletről, valamint a létrehozásához szükséges feltételekről szóló 10/2022. (VIII. 4.) TIM rendelet (a továbbiakban: TIM rendelet) alapján a Különleges Földgázkészlet létrehozásához és fenntartásához szükséges tagi hozzájárulás mértéke (a továbbiakban: különleges tagi hozzájárulás):

  1. 2022. október 1-je és 2022. december 31-e között 726,42 Ft/MWh,
  2. 2023. január 1-je és 2023. március 31-e között 537,74 Ft/MWh.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a különleges tagi hozzájárulás kizárólag a Különleges Földgázkészlet létrehozását és fenntartását szolgálja, amely a „normál” tagi hozzájáruláson felül fizetendő, a „normál” tagi hozzájárulás jelenleg hatályos mértéke változatlanul 179,95 Ft/MWh. (Ez az ún. biztonsági készletezési díj).

A különleges tagi hozzájárulás kötelezetti köre megegyezik a normál hozzájáruláséval, tehát a nem lakossági felhasználók.

A különleges tagi hozzájárulást az eddigi megszokott módon a földgázkereskedő számlázza, a földgázfelhasználással arányosan.

Felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésükre, a rendelethez kapcsolódó friss információkról folyamatosan tájékoztatást nyújtunk a jövőben is.