Pályázat

„Zöld Nemzeti Bajnokok” – A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésének támogatása

A fejlesztés tárgya, célja: Habüveg gyártási tevékenység beindítása, és az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtése

A szerződött támogatás összege: 1 462 515 438 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A HUNGARO ENERGY Kft. kommunális illetve ipari üveghulladékból (palackok, befőttes üvegek, ablakok, szélvédők stb.) tervez előállítani habüveget. Az habüveg olyan hőszigetelő anyag, amelyet káros, környezetet terhelő anyagokból állítunk elő. Az új tevékenység elindításában a fő motivációs szempont az volt, hogy a cég vezetősége nagy piaci rést vélt felfedezni az elhasználódott üveghulladék hatékony újrafeldolgozásában és hasznosításában. Jelen projekthez kapcsolódóan fontos feladatunknak tartjuk a kommunális és ipari üveghulladék hasznos, megfelelő célra történő felhasználását. A tevékenység megvalósításával amellett, hogy jelentős árbevétel növekedéssel kalkulálunk, hozzájárulunk a környezettudatos életmód megvalósításához.

Jelen projekt keretében tervezett fejlesztés a vállalkozás új tevékenységének, a TEÁOR '08 3832 Hulladék újrahasznosítása tevékenység fejlesztésére irányul. 

A költségvetés része az eszközbeszerzés. A habüveg előállításához szükséges gyártósor elemei: 1. Az üveghulladékot feldolgozó gyártósor, 2, Üvegcserép és üvegliszt gyártósor, 3. Habüveg granulátum gyártósor. A projekt költségvetés része még tanácsadási tevékenység, ezen belül marketing és szervezetfejlesztési tanácsadás megvalósítása, valamint megújuló energiaforrás, 40 kW teljesítményű biomassza kazán telepítése.

Célunk, hogy a Hungaro Energy Kft. Közép-Kelet-Európa meghatározó vállalatává váljon. Stratégiai cél a magyar és a környező országok keresleti piacának felépítése és a vállalkozás növekedési pályájának hosszú távú stabilizálása. A habüveg iránti kereslet robbanásszerű növekedésére számítunk rövidtávon. Ebbe az irányba mutatnak az építésügyi előírások is. 

Tevékenységünk során törekszünk a körforgásos gazdaság megvalósulását elősegítő hazai komplex hulladékgazdálkodási rendszer hatékonyságának növelésére, a másodnyersanyagok felhasználásának országos szintű ösztönzésére, a kommunális és ipari üveghulladék minél szélesebb körű hasznosítására, új termékek bevezetésére. A környezetvédelmi előírások szigorodása következtében a vállalkozás által előállított habüveg és a kifejlesztett új termékek piaci térhódítása egyre inkább meghatározóvá válik.